محققان و مهندسان صنعت ساختمانسازی در چندین سال اخیر، به تحقیق و بررسیهای زیادی در زمینه مقابله با نیروی زلزله که به ساختمان وارد میشود و موجب حجم عظیمی از خسارات و آسیبدیدگیها میشود، پرداختهاند و در کنار طراحی و تولید برخی از سازههای ساختمانی همواره در حال تلاش برای مقابله با این مسئله هستند. مهندسین صنعت ساختمانسازی باتوجه به تحقیقات و بررسیهایی که انجام دادهاند متوجه شدهاند که اگر بتوان از سازههای کموزن در ساختمانسازی استفاده کرد میتوان وزن نهایی ساختمان را تا حد چشمگیری کاهش داد. درصورتی که وزن نهایی ساختمان کم باشد، نیروی زلزله که در حین زمینلرزه به ساختمان وارد میشود نیز به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند و خسارات و آسیبدیدگیها نیز به حداقل میرسد. یکی از سازههای ساختمانی که وزن بسیار سبکی دارد و درنهایت وزن کلی ساختمان را به طرز چشمگیری کاهش میدهد، سازه LSF میباشد. این سازه تاکنون با مزایا و ویژگیهای خارقالعادهای که دارد توانسته است کمک شایانی به صنعت ساختمانسازی بکند. در ادامه این مقاله قصد داریم بیشتر با این سازه ساختمانی آشنا شویم و دلایل استفاده از آن را در صنعت ساختمانسازی مورد بررسی قرار دهیم.
آشنایی با سازه LSF
سازه LSF و یا سیستم سازهای فولادی نوعی سازه سبک ساختمانی است که دارای مقاطع فولادی جدار نازک و یا LGS میباشد. درواقع همین مقاطع فولادی جدار نازک و یا LGS موجب متمایز شدن این سازه با سایر سازههای ساختمانی شدهاند. بهتر است بدانید که مقاطع فولادی جدار نازک، یکسری مقاطع فلزی نورد سرد شده هستند، برای ساخت این مقاطع فلزی نورد سرد شده از ورقهای فولادی نازک با استفاده از روش Roll Forming استفاده میشود. دلیل اصلی وزن سبک سازه LSF این است که مواد تشکیلدهنده آن یعنی همین مقاطع فولادی جدار نازک که از مقاطع فلزی نورد سرد شده طراحی و تولید میشوند دارای وزن کمی میباشند و درنهایت موجب کاهش وزن سازه اصلی یعنی LSF میگردند.
معمولا در ساختمانهایی از سازه LSF استفاده میگردد که دارای سقف شیبدار باشند و همچنین در آنها از خرپاهای فلزی استفاده شده باشد. پس از اینکه از سازه LSF در ساخت یک ساختمان استفاده شد در سایر بخشهای آن ساختمان از پروفیلهای سرد استفاده میکنند. منظور از پروفیلهای سرد استفاده از سرامیک، رنگ، سنگ و PVC در ساختمان میباشد. مهم ترین ویژگی سازه LSF این است که وقتی از این سازه در ساخت ساختمانی استفاده میشود، آن ساختمان از نظر ظاهری هیچ نوع تفاوتی با ساختمانی که در طراحی و ساخت آن از سازه LSF استفاده نشده است ندارد. علاوهبر اینکه در کنار استفاده از سازه LSF از پروفیلهای سرد استفاده میشود از عایقهای صوتی و حرارتی فوقالعاده باکیفیتی نیز در درون دیوارها استفاده میشود تا مشکلاتی که یک ساختمان معمولی دارد در ساختمان منحصربهفردی که در طراحی و ساخت آن از سازه LSF استفاده شده است نداشته باشد برای مثال آلودگی صوتی خارج از واحد ساختمانی به داخل آن منتقل نشود و از نظر مصرف انرژی نیز به شدت صرفهجویی گردد.
کاربردهای سازه LSF شامل: ساخت ویلای پیش ساخته، ساختمان اداری، ساختمان مسکونی، هتل، رستوران، دانشگاه و همچنین ساختمانهای دیگر میشود. البته باید اشاره کنیم که در استفاده از سازه LSF برای ساخت ساختمان از نظر تعداد طبقات محدودیت وجود دارد.
از آنجایی که سازه LSF از مزایای متعددی برخوردار میباشد و به ویژه سرعت در ساختوساز را به طرز چشمگیری افزایش میدهد و یا اینکه فوقالعاده کمخطر و ایمن میباشد از این سازه در سطح جهانی و همچنین در کشورهایی مانند: کانادا، هلند، استرالیا، انگلیس، و سایر کشورهای توسعه یافته استفاده میگردد. در ادامه دلایل استفاده از این سازه در ساختوساز را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دلایل استفاده از سازه LSF در ساختمانسازی
- دارای انعطافپذیری بالا
اجزای تشکیلدهنده سازه LSF، یعنی مقاطع جدار نازک از نظر ضخامت و ابعاد دارای تنوع بالایی میباشند از اینرو سازه LSF از نظر استفاده در بخشهای مختلف ساختمان دارای انعطافپذیری بالایی میباشد.
- طول عمر بالا
مقاطع فولادی جدار نازک درواقع از فلز ساخته شدهاند، همانطور که میدانید فلز مادهای غیر ارگانیک میباشد که در برابر هجوم حشرات مقاوم است و مسائلی مانند کجشدگی، جداشدگی، ترک و خراش در آن به وجود نمیآید. بنابراین سازه LSF کاملا مقاوم و مستحکم میباشد و دارای طول عمر بالایی است.
- وزن سبک
حملونقل مقاطع فولادی جدار نازک به این دلیل که دارای وزن بسیار کمی میباشند خیلی آسان است از اینرو نصب سازه LSF نیز کار آسانی میباشد و در کمترین زمان امکانپذیر است.
- مقاومت بسیار بالا
سازه LSF کاملا غیر قابل اشتعال میباشد از اینرو نمیسوزد و به هیچوجه مانند سازههای دیگر حریق را داخل ساختمان گسترش نمیدهد.